SEVGİLİ THOMAS

Almanya
2021, 150’, Siyah-Beyaz, DCP

Türkçe | İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Andreas Kleinert
Oyuncular: Albrecht Schuch, Jella Haase, Ioana Iacob, Jörg Schüttauf, Anja Schneider, Joel Basman, Emma Bading
Dünya Hakları: The Match Factory
 
2021 Tallinn En İyi Film

Film Hakkında

“Yaşadığım yerde ölmek istemiyorum”. Bu anahtar cümle filmin başkarakterinin çatışmasını da sergiliyor. Zaten söz konusu alıntı onun, yani Thomas Brasch’ın bir şiirinden. Brasch çok yetenekli bir yazar olduğu gibi, mevcut koşullardan kolaylıkla memnun olmayan bir kişiliktir. Prag baharının bastırılmasını tüm gücüyle protesto ettiği ve bu yüzden hapse girdiği Doğu Almanya’da da, sadık bir partili olan ve yeni cumhuriyeti savunmak uğruna kendi oğlunu ihbar eden babasıyla sürekli çatıştığı aile evinde de muhaliftir. Ancak daha sonra Batı Almanya’ya yerleştiğinde de durum değişmez. Burada bir yazar ve film yönetmeni olarak çabucak büyük başarı kazanır ama kapitalizmin pırıltılı dünyasında kendini asla evinde hissetmez. Brasch, radikal şekilde genelgeçer kuralların dışında kaldığı için, belki toplumu hep kışkırtır ama genç yaşta öldüğünde de -döneminde bir benzeri olmayacak şekilde- insanları hem sarsan hem de onlara dokunan bir miras bırakır.
Deneyimli yönetmen Andreas Kleinert, yeni filminde seyirciye isyankâr bir sanatçının etkileyici portresini sunuyor. Ancak Anke Leweke’nin Deutschlandfunk Kultur’daki eleştirisinde belirttiği gibi, alışıldık bir biyografi değil bu: “Filmin Brasch’ı anlamak gibi bir çabası yok. Onun yerine sanatçıyla beraber bir arayışa çıkıyor ve bu arayışın asla bitmeyeceğini de pekâlâ biliyor.” Brasch’ın aynı şiirinden bir diğer alıntıyla noktalarsak: “Kalmak istiyorum asla olmadığım yerde.”

Seanslar

21 Ekim 2022
İzmir Fransız Kültür Merkezi – 19:30

Andreas Kleinert

Filmografi

1989 Leb’ wohl, Joseph
1992 Verlorene Landschaft
1995 Neben der Zeit (TV)
1997 Im Namen der Unschuld
1999 Gecenin Yolları
2003 Mein Vater (TV)
2007 Freischwimmer
2011 Nacht ohne Morgen (TV)
2016 Hedda (TV)
2021 Sevgili Thomas

Filmden Kareler