RABİYE KURNAZ GEORGE W. BUSH’A KARŞI

Almanya, Fransa
2022, 119’, Renkli, DCP

Türkçe | İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Andreas Dresen
Oyuncular: Meltem Kaptan, Alexander Scheer, Charly Hübner, Nazmi Kırık, Sevda Polat, Abdullah Emre Öztürk
Dünya Hakları: The Match Factory

2022 Berlinale En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo

Film Hakkında

Murat Kurnaz, aslında çabucak ortaya çıktığı üzere, yanlış zamanda yanlış yerdedir. 2001 yılında Pakistan’da bir Kur’an kursuna gider. Fakat 11 Eylül sonrasında ABD Afganistan’a savaş açar ve Kurnaz da söz konusu seyahat nedeniyle şüpheli konumuna düşer. Tutuklanır ve Guantanamo’ya götürülür. Beş yıl boyunca yasal hiçbir gerekçe olmamasına rağmen burada hapis tutulur. Korkunç bir karanlık, insanlık dışı bir işkence, Andreas Dresen’ın da söylediği üzere, içerdiği apaçık ümitsizlikle filme alınamayacak bir malzeme. Fakat yönetmen bu hikâyeyi anlatmak için perspektifi değiştiriyor ve devreye Murat Kurnaz’ın annesi Rabiye ve avukatı Bernhard Docke giriyor. İkisi beraber imkânsızı başarır; ABD başkanı George W. Bush’a karşı verdikleri mücadele ABD Yüksek Mahkemesi’ne gider ve davayı kazanırlar.
Film, Murat Kurnaz’ın hikâyesini işte bu perspektiften anlatıyor. Dresen’a göre bunun sebebi, filmin zayıf olanın gücünü konu alması. “Dünya ne kadar tek parça gözükürse gözüksün, onu değiştirmek mümkündür,” diyor yönetmen. Günümüzde giderek daha da önem kazanan bir mesaj, rolüne cuk oturmuş ve şahane komedi performansları sergileyen iki başrol oyuncusuyla umut dolu bir film.

Seanslar

19 Ekim 2022
İzmir Fransız Kültür Merkezi – 19:30

Filmografi

1999 Geceyi Bekleyenler
2002 Yolun Yarısında
2005 Sommer vorm Balkon
2008 Bulutların Üstünde
2009 Viski ile Votka
2011 Yarı Yolda
2014 Biz Rüya Görürken
2018 Gundermann
2022 Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı

Filmden Kareler