Oray

Almanya
2019, 100’, Renkli, DCP

Almanca, Türkçe, Romanca | Türkçe altyazılı

Yönetmen: Mehmet Akif Büyükatalay
Oyuncular: Zejhun Demirov, Deniz Orta, Cem Göktaş, Faris Yüzbaşıoğlu, Mikael Bajrami

Dünya Hakları: Pluto Film

2019 Berlinale En İyi İlk Film

Film Hakkında

Oray bir yandan daha iyi bir insan olmaya gayret ederken bir yandan da karanlık geçmişiyle mücadele etmektedir. İyi bir Müslüman ve mükemmel bir eş olmak en büyük hayalidir. Fakat bu hayal bir gün eşi Burcu ile tartışırlarken yıkılır, çünkü öfkeyle ona boş ol anlamına gelen ‘talak’ der. Sürekli gittiği caminin imamı ona bu davranışının sonuçlarını açıklar: Oray’ın üç aylığına Burcu’dan ayrılması gerekmektedir. O da bu süreyi yeni bir başlangıç için kullanmaya ve Köln’e gitmeye karar verir. Burada bir bit pazarında iş bulur ve başında Bilal adında genç bir imamın olduğu bir cemaate katılır. Kısa süre içinde kendisi de vaazler vermeye başlar ve genç cemaat üyeleri arasında sevilen bir kişi haline gelir. Bu da Bilal’in onu kıskanmaya başlamasına yol açar. Mehmet Akif Büyükatalay bu ilk uzun metrajlı filminde uyum sorunları ve bir inanç kriziyle baş etmeye çalışan genç bir adamın hikâyesini anlatıyor. Berlinale’de ödül de kazanan film, konuya neredeyse bir belgesel gerçekçililiğiyle yaklaşması nedeniyle çok övgü topladı.

Mehmet Akif Büyükatalay

Filmografi

2008 Wie ich lernte Skifahren zu hassen (Kısametraj)
2012 Ömer, the Lord (Kısametraj)
2013 Vor dem Tor des Ijtihad (Kısametraj)
2014 31 Szenen einer Jugend (Kısametraj)
2016 Der Metzger (Kısametraj)
2019 Oray

Filmden Kareler